Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

2,6 miljoen overstappers van energieleverancier

Bart Koenraadt

0 reacties

Het aantal consumenten en (klein)zakelijke ondernemers dat overstapt naar een andere energieleverancier steeg in 2017 met 0,1 miljoen naar een totaal van 2,6 miljoen overstappers. Dat blijkt uit statistieken van Energie Data Services Nederland (ESDN) en een onderzoek van Pricewise. Vooral bij vergelijkingswebsites steeg het aantal overstappers aanzienlijk. Energieleverancier Nuon kreeg naar verluid de meeste klanten erbij.

ESDN is de energiehub van Nederland en monitort alle stroom- en gasaansluitingen in Nederland. Als een consument of ondernemer overstapt van energiebedrijf, wordt dit door hen geregistreerd.

ACM

Of de statistieken van ESDN betrouwbaar zijn, blijft de vraag: toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt in haar energiemonitor dat ‘slechts’ 1,2 miljoen huishoudens in het afgelopen jaar zijn geswitcht van energieaanbieder. Dat komt neer op 16,4 procent van de markt. Het enorme verschil wordt niet verklaard in het onderzoek.

Een overstap resulteert volgens de ACM in een gemiddelde besparing van ruim 250 euro op jaarbasis. Verreweg de belangrijkste reden voor overstappen is dan ook de prijs van het energiecontract (78 procent van de gevallen). Daarna volgen duurzaamheid (16 procent) en het welkomstcadeau (14 procent).

Verder concludeert de ACM dat vergelijkingswebsites een belangrijke rol spelen bij de overstap, gevolgd door de websites van de energiebedrijven zelf.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.