Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

125 miljoen voor energie-innovatieprojecten

Koen Kuijper

0 reacties

EnergieakkoordHet ministerie van Economische Zaken stelt in 2016 een bedrag van 125 miljoen euro beschikbaar voor subsidies, regelingen en projecten op energiegebied. Dat is meer dan in 2015. Daardoor vinden er nu een aantal wijzigingen plaats in de subsidieregelingen.

Het geld komt vrij via diverse subsidieregelingen van de Topsector energie. Deze topsector heeft als doel om de energiesector te stimuleren en de innovatie binnen de sector te verhogen. Dat wordt gedaan door budgetten die beschikbaar zijn voor overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven samen te voegen in gezamenlijke programma’s. Vanuit deze programma’s wordt er onderzoek, ontwikkeling en demonstratie verwezenlijkt in het kader van duurzame energie, energiebesparingen slimme toepassing van energie.

Demonstratie energie-innovatie (DEI)

Een van de regelingen waar meer geld voor wordt vrijgemaakt is de Demonstratie energie-innovatie (DEI). Via deze regeling kunnen producten, processen of diensten ontwikkeld door Nederlandse bedrijven in aanmerking voor een subsidie die kan oplopen tot zes miljoen euro per project (vier miljoen in 2015). De regeling komt voort uit het energieakkoord.

Andere wijzigingen

  • Pilotprojecten voor energiebesparing in de industrie zijn vanaf nu toegestaan. De mogelijkheden van DEI zijn dus verruimd.
  • Wind op zee Research- en Developmentprojecten worden wederom gerangschikt op kwaliteit in de tenderprocedure waardoor de beste projecten (eerder) worden gehonoreerd.
  • Binnen de regeling voor BBE-innovatieprojecten is het vanaf heden ook mogelijk een groengasproject te starten
  • De subsidiebedragen voor zogenaamde early-adopterprojecten zijn verlaagd van 75.000 naar 50.000 euro, zodat er zoveel mogelijk projecten ondersteund kunnen worden. Of het totale budget omhoog gaat, is niet precies bekend.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.