Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

1 op 5 huishoudens kiest nieuwe energieleverancier

Bijna 20 procent van alle huishoudens koos tussen april 2018 tot en met maart 2019 voor een andere energieleverancier. Dat komt neer op bijna 1,6 miljoen huishoudens. Dit meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Nooit eerder wisselden zoveel mensen binnen 12 maanden van energiebedrijf. Een recordaantal. Een jaar eerder stapten 1,3 miljoen huishoudens over.

Gestegen energierekening

Het lijkt er sterk op dat de alsmaar stijgende energierekening het gevolg is van het massale aantal overstappers. Vooral de energiebelasting steeg erg hard in 2019.

Door te wisselen van energieleverancier heeft men recht op interessante welkomstbonussen en acties die de stroom- en gaskosten kunnen drukken.

Duurzame stroom

Naast prijs vindt een groeiend aantal Nederlanders het belangrijk dat de energiemaatschappij inzet op duurzame energie. Dit was voor 71 procent van de huishoudens een reden om over te stappen, zegt de ACM.

Tevreden over overstap

Van alle overstappers is 87 procent tevreden tot zeer tevreden over de wissel van energiemaatschappij. Het gaat dan met name op de manier waarop de overstap wordt afgehandeld door de oude en nieuwe leverancier. Consumenten die voor het eerst overstappen, stappen daarna vaker over.

ACM-bestuurslid, Cateautje Hijmans van den Bergh, noemt het een positieve ontwikkeling dat veel huishoudens zich er bewust van zijn dat een nieuw energiecontract kan resulteren in een kostenbesparing. Op die manier worden energiebedrijven bovendien gedwongen om te blijven concurreren en hun dienstverlening te verbeteren.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.