Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

1 miljard kWh besparing door inzicht energieverbruik

Een groter inzicht in het energieverbruik onder consumenten heeft geleid tot een besparing van 3,5 Petajoule (PJ) in 2018, ofwel bijna 1 miljard kWh. Met deze besparing kan men jaarlijks bijna 280.000 huishoudens van energie voorzien. Dat blijkt uit een rapportage van het ‘convenant 10PJ gebouwde omgeving’.

Energieleveranciers en netbeheerders hebben zich de afgelopen tijd sterk beziggehouden met informatie, aanbiedingen en technologische oplossingen om consumenten meer inzicht te geven in hun verbruik. Om dat te bereiken werden er in 2017 al afspraken gemaakt op basis van het energieakkoord.

Energieverbruiksmanager

2,1 miljoen huishoudens maakten in 2018 gebruik van zogeheten energieverbruiksmanagers. Dat heeft geresulteerd in een besparing van 462 kWh per huishouden. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 3.500 kWh.

Het idee achter een energieverbruiksmanager is dat dit apparaat middels een applicatie duidelijk inzicht geeft in het eigen energieverbruik en potentiële besparingen. Dit zet de consument aan tot het nemen van energiezuinige keuzes en energiebesparende maatregelen. Dit leidt dan ook direct tot een lagere energierekening.

Het gebruik van energieverbruiksmanagers en slimme meters is sterk gestegen, vooral door inzet van netbeheerders en energieleveranciers.

Betere informatie

De energiemarkt en overheid hebben zich ook ingezet om de informatievoorziening richting consumenten te verbeteren, bijvoorbeeld betreffende:

  • Het aanbod energieverbruiksmanagers
  • Bijbehorende besparingspotentieel

Energie-Nederland kwam zelfs met een initiatief om een vergelijkingssite op te richten voor energieverbruiksmanagers: www.energieverbruiksmanagers.nl. Het aantal bezoekers naar de site steeg aanzienlijk tijdens en na de online campagnes.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.