0251 - 76 00 59
Tot 21:00 bereikbaar

Hoe neem ik zelf de meterstanden op?

Sommige woningen hebben enkel een elektriciteitsmeter. Andere woningen, die gebruik maken van stadsverwarming, hebben daarnaast ook een warmtemeter. De meeste woningen echter, hebben een gas – en elektriciteitsmeter. Op beide meters bevindt zich een display waarachter een cijferrol zit. Op deze rol staat het aantal m3 gas of KWh aan elektriciteit vermeld. In het geval van dubbelstroom zijn dat twee displays; één is de dagstroommeter en één de nachtstroommeter.  Meestal is de nachtstroom de bovenste, maar dit verschilt per netbeheerder. Voor het invullen van de meterstanden hoef je enkel de cijfers vóór de komma in te vullen.

De netbeheerder komt één keer per drie jaar langs om de meterstand op te nemen. Verder dien je zelf ieder jaar de stand door te geven aan de energieleverancier. Dit kan tegenwoordig heel gemakkelijk online. Vervolgens stelt de leverancier de jaarnota op.

Slimme meter

Mensen met een slimme meter hoeven geen meterstanden meer door te geven. De energieleverancier kan deze op afstand uitlezen. Bovendien is de leverancier wettelijk verplicht om eens in de twee maanden de meterstanden op afstand uit te lezen en in een overzicht naar jou, de klant, te sturen. Zo krijg je een goed inzicht in je energieverbruik. Voor klanten met een slimme meter, die exact willen weten wat ze verbruiken, bieden verschillende energieleveranciers een app aan. Hierin kun je je verbruik van kwartier tot kwartier nauwkeurig inzien!

Wanneer krijg ik een slimme meter?

Sinds begin 2015 krijgt iedereen in Nederland de slimme meter aangeboden. De bedoeling is dat ieder huishouden vóór 2020 zo’n meter in huis heeft. Weten wanneer jij een slimme meter krijgt? Op de website van je netbeheerder staat precies de planning voor het plaatsen van deze meters. Mocht je een snellere levering willen, dan kan dat. Houd dan wel rekening met extra kosten van zo’n € 72,00.

Zoek hier op welke netbeheerder je hebt.

Tip: Nog geen slimme meter of app? Houd zelf de meterstand per maand bij. Dit kan in een notitieboekje, maar het is een kleine moeite om een Excel bestandje te maken. Zo kun je ingrijpen en voorkomen dat je met een hoge eindafrekening geconfronteerd wordt. Of daar in ieder geval rekening mee houden, zodat je weet dat er een paar honderd euro extra worden afgeschreven…