Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Vergelijking duurzame energie in Europa

Rond de veertien procent van de tegenwoordig verbruikte energie in Europa wordt verkregen uit duurzame bronnen. In 2020 moet dit percentage zijn gestegen tot twintig procent. Niet gek dat veel landen daarom fors investeren in de ontwikkeling en aanleg van duurzame oplossingen, zoals windparken en zonnepanelen op gebouwen en daken. Hoe duurzaam zijn wij eigenlijk met energie in Nederland in vergelijking met andere Europese landen?

Nederland loopt achter

Dat valt zwaar tegen, althans, als we de gegevens van eurostat moeten geloven. Nederland behoort met 4,5 procent tot de achterhoede als het gaat om energieverbruik vanuit duurzame bronnen. Alleen Verenigd Koninkrijk (4,2 procent) en kleine (niet vernoemde) landen, zoals Malta en Luxemburg scoren slechter. De Scandinavische landen zijn qua hernieuwbare energie goed op dreef, maar ook Letland, Oostenrijk, Portugal en Duitsland maken forse stappen en lopen ver voor op Nederland.

Hieronder ziet u hoe Nederland scoort op het gebied van duurzame energie in vergelijking met een aantal andere Europese landen.

[grafiek volgt]

Doelstelling 2020

Nederland heeft ook nog een lange weg te gaan als het gaat om de doelstellingen voor 2020. Het energieverbruik vanuit duurzame bronnen moet dan zijn toegenomen naar tien procent van het totale energieverbruik. Een dikke verdubbeling ten opzichte van nu. Analisten geven aan dat Nederland deze doelstelling waarschijnlijk niet zal gaan halen tenzij ze duurzame energie uit andere landen importeert.

Veel andere landen hebben hun doelstelling voor 2020 al bijna gehaald, zoals Noorwegen, Letland, Finland, Oostenrijk en Denemarken. Zweden verbruikt nu al meer duurzame energie dan in 2020 wordt beoogd.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.