Zoeken?
Doorzoek de website:

Uw antwoord niet gevonden? Neem dan contact op met een van onze experts.

Overstappen energie?

of ga direct door naar de vergelijker

Besparen tot € 450 met een nieuw energiecontract

All-in prijzen, geen addertjes

Overstappen is binnen enkele minuten geregeld

Overstappen van energiecontract

Overstappen van energiecontract en/of energieleverancier kan u veel geld besparen en is helemaal gratis. Zelfs als u ieder jaar overstapt. Sterker nog, het is aangeraden om de energietarieven minstens één keer per jaar onder de loep te nemen.

Hieronder bespreken we waarom u zou moeten overstappen van energie, wanneer u het beste kunt overstappen en hoe het overstapproces in de praktijk werkt.

Waarom overstappen?

U vraagt zich mogelijk af waarom u de moeite zou moeten nemen om energietarieven en leveranciers met elkaar te vergelijken en misschien wel over te stappen? Hieronder hebben we de voordelen van een overstap op een rij gezet:

 • Het kost u hooguit 5 à 10 minuten van uw tijd.
 • Het levert u jaarlijks tot 450 euro op (stelt de Autoriteit Consument & Markt).
 • U heeft de mogelijkheid om te kiezen voor een duurzame energieleverancier.

Met de energievergelijker van Energievergelijk is een overstap zo geregeld.

Wanneer overstappen?

Veel consumenten vragen zich af wanneer de tijd rijp is om te wisselen van energieleverancier. Daarover kunnen we kort en duidelijk zijn:

–> Het is verstandig om over te stappen zodra uw huidige energiecontract binnen 6 à 8 weken afloopt.

Als u dit tijdsbestek aanhoudt, zorgt u ervoor dat het nieuwe energiecontract pas ingaat nadat het oude contract is afgelopen. Alles loopt dan naadloos over in elkaar. Het is wettelijk vastgelegd dat energieleveranciers (zowel uw huidige als de nieuwe) verplicht zijn om hieraan mee te werken.

Verhuizing

Als u gaat verhuizen en wilt overstappen, ligt de situatie iets anders. Het is dan raadzaam om uw huidige energiecontract minstens een maand van te voren handmatig op te zeggen en minstens twee weken voor de verhuizing een nieuwe energiecontract aan te vragen.

Stappenplan overstappen

Als u wilt wisselen van energieleverancier, maar dat lastig vindt, kunt u het onderstaande stappenplan aanhouden:

1. Gegevens en verbruik invullen

Vul uw postcode, huisnummer en uw energieverbruik voor stroom en/of gas in. Uw jaarverbruik kunt u terugvinden op uw jaarafrekening.

Is uw verbruik nog niet bekend en vindt u het moeilijk om uw verbruik in te schatten? Dan kunt u hier eens kijken.

Let op:

Uiteindelijk gaat de energieleverancier zelf ook nog een inschatting maken van uw energieverbruik. Aan de hand hiervan wordt het voorschotbedrag bepaald. Deze kunt u naar wens ook nog iets bijstellen.

2. Voorkeuren bepalen

Zodra uw verbruik is ingevuld op de energievergelijker ziet u de energieleveranciers en de bijbehorende energietarieven.

U kunt vervolgens nog bepaalde voorkeuren aangeven, bijvoorbeeld:

 • Alleen groene stroom en groen gas.
 • Alleen stroom van windmolens.
 • Variabel contract, jaarcontract of meerjarig contract.
 • Alleen bepaalde energieaanbieders.

Uw voorkeuren kunnen nog van invloed zijn op de uiteindelijke prijs. Groene stroom is immers net wat duurder dan grijze stroom. Daarnaast zijn variabele contracten meestal iets duurder dan vaste contracten.

3. Tarieven vergelijken

Zodra u al uw voorkeuren en gegevens heeft ingevuld, ziet u welke energieleveranciers stroom en gas op uw adres leveren en welke tarieven daarbij horen. U kunt ook precies zien hoe de kosten voor stroom en gas zijn opgebouwd, bijvoorbeeld hoeveel u betaalt aan:

 • Variabele en vaste leveringskosten.
 • Energiebelasting (en ODE).
 • Netbeheerkosten.
 • Wat de welkomstkorting is.

Op basis van de tarieven kunt u een goede keuze maken voor een nieuwe energieleverancier. Bij vragen staan onze experts voor u klaar.

4. Energiecontract aanvragen

Als u het energiecontract van uw keuze wilt aanvragen, klikt u verder en vult u uw persoonlijke gegevens in. Dit gebeurt middels een online formulier dat digitaal wordt verstuurd naar het energiebedrijf van uw voorkeur.

Zodra de overstap is afgerond, ontvangt u een bevestiging van de nieuwe energiemaatschappij. Daarin staat hoe de overstap verder wordt afgerond en uw huidige contract wordt opgezegd.

Belangrijk bij een energie overstap

Het is raadzaam om de onderstaande punten nog even kort door te nemen, voordat u overstapt van energieleverancier:

Overstapservice

Bij een energie-overstap hoeft u het oude energiecontract niet op te zeggen. Dit doet de nieuwe energieleverancier voor u. Deze zorgt ervoor dat het oude en nieuwe contract naadloos in elkaar overlopen. Uiteraard komt u nooit zonder stroom of gas te zitten. Als u via onze energievergelijker overstapt, maakt u altijd automatisch gebruik van de overstapservice.

Opzegvergoeding (boete)

Als uw energiecontract nog niet afloopt, maar bijvoorbeeld nog een jaar doorloopt, wordt uw contract vroegtijdig beëindigd. Veel energiebedrijven brengen dan een opzegboete bij u in rekening. Deze boete wordt in rekening gebracht door uw oude energieleverancier. Sommige energieaanbieders willen de boete voor u betalen als u naar hen overstapt. Informeer vooraf naar de voorwaarden.

14 dagen bedenktijd

Het is wettelijk geregeld dat alle consumenten recht hebben op 14 dagen bedenktijd na het online overstappen van energieleverancier. De 14 dagen gaan in op het moment dat u de contractbevestiging heeft gekregen van de energiemaatschappij. Gedurende de 14 dagen kunt u op ieder moment afzien van uw aanvraag. Wilt u de overstap annuleren? Neem dan contact op met uw nieuwe energieaanbieder.