Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Mining van Bitcoin kost absurd veel energie

Koen Kuijper

0 reacties

Men kan tegenwoordig geen nieuwspagina meer openen zonder iets te lezen over Bitcoin. Ook andere cryptovaluta krijgen steeds meer bekendheid maar vooral Bitcoin is en blijft ongekend populair. Maar de populariteit van Bitcoin kent een keerzijde. Vanwege de grote vraag naar de munt, neemt het energieverbruik van het Bitcoin-netwerk inmiddels ongekende proporties aan. Dit is extreem belastend voor het milieu. Is het tij nog te keren?

Het minen van Bitcoin

Om antwoord te kunnen geven op de vraag of het energieverbruik van Bitcoin terug te dringen is, is het handig om in kaart te brengen wat Bitcoin zo’n energieslurper maakt. Dit heeft alles te maken met de populariteit van de munt. Doordat de vraag naar Bitcoin hoog blijft, neemt de druk op het creëren (‘minen’) van de munt toe. Het enorme energieverbruik van Bitcoin is dan ook vooral aan dit proces te wijten.

Wat is minen?

Minen is in feite het verwerken en verifiëren van transacties in het Bitcoin-netwerk middels wiskundige berekeningen. Hiervoor heeft de miner speciale hardware nodig. De miner die erin slaagt de berekening als eerste op te lossen, krijgt een beloning in de vorm van bitcoins. Deel van het probleem is dat de berekeningen inmiddels zo zwaar zijn geworden, dat het alleen nog maar rendabel is om met specifieke, zware computers te minen. Dit kost wereldwijd enorme hoeveelheden energie.

Hoger energieverbruik dan een gemiddeld land per jaar

Naar schatting van onder andere de website Digiconomist, verbruikt het Bitcoin-netwerk momenteel op jaarbasis evenveel stroom als sommige middelgrote landen. Het minen van Bitcoin kost bijvoorbeeld net zo veel stroom als het volledige stroomverbruik van Ierland. Dit is absurd veel, vooral als men het vergelijkt met het verbruik van andere cryptomunten. Daar komt bij dat het grootste deel van de zogenaamde mining pools gelegen zijn in China, waar met name (goedkope) energie uit vervuilende kolen gehaald wordt. Het minen van Bitcoin is dus extreem milieubelastend.

Ingrijpende gevolgen voor het klimaat

Naar verwachting zal het energieverbruik van Bitcoin alleen nog maar toenemen. Dit heeft enorme gevolgen voor het klimaat. Het buitensporige energieverbruik van Bitcoin wordt inmiddels door steeds meer journalisten, bedrijven, economen en politici erkend maar het terugdringen ervan blijkt lastig. Een milieuheffing bijvoorbeeld, is voor overheden lastig om door te voeren. Überhaupt is het voor overheden zeer lastig om een digitale, decentrale munt te controleren.

Alternatieven

Er zijn ook technischere alternatieven om het energieverbruik van Bitcoin terug te dringen. Één van de dingen die genoemd wordt, is het zogenaamde Proof-of-Stake-protocol. Bij Proof-of-Stake komt het er kort gezegd op neer dat willekeurig bepaald wordt wie transacties mag verwerken, in plaats van dat alle computers in het netwerk meedoen om de strijd. Dit zou lijden tot enorme energiebesparing. Van Ethereum, na Bitcoin de grootste cryptomunt, is bekend dat ze mogelijk gaan overstappen op het Proof-of-Stake-protocol. Er zijn echter twijfels over de wenselijkheid van dit systeem. Pogingen om het minen van Bitcoin zuiniger te maken, zijn dus vooralsnog slechts experimenteel.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.