0251 - 76 00 59
Tot 21:00 bereikbaar

Klimaatwet Klaver en Samsom krijgt steun

Net voor het weekend werd het bekend: de Klimaatwet die GroenLinks en PvdA eind vorig jaar lanceerden, krijgt brede steun. Met de handtekeningen van D66, SP en ChristenUnie is de intitiatief-wet nu door vijf politieke partijen ondertekend, waarmee de draagkracht fors is toegenomen. Wat betekent de Klimaatwet voor het Nederlands energiebeleid?

De Klimaatwet in het kort

Om onze toekomst op aarde veilig te stellen, mag de aarde niet meer dan 2 graden verder opwarmen. Over 35 jaar moet daarom alle energie duurzaam zijn. Deze doelstellingen zijn vastgelegd in een wereldwijd akkoord tijdens de klimaatconferentie in Parijs, eind 2016.

Ambitieuze doelstellingen, maar hoe zorgt Nederland ervoor dat deze ook echt gehaald worden? In november 2016 presenteerden Jesse Klaver (GroenLinks) en Diederik Samsom (toen nog PvdA) daartoe een wet: de Klimaatwet. Hierin staan:

 • de klimaatdoelstellingen voor Nederland tot 2050;
 • iedere vijf jaar moet er een klimaatplan komen met heldere doelen en plannen;
 • jaarlijks met Prinsjesdag presenteert het kabinet een klimaatbegroting, waarin staat wat het kabinet heeft gedaan en gaat doen om die vijfjaarlijkse doelen te halen;
 • ieder voorjaar moet de regering verantwoording afleggen over de voortgang en eventuele extra maatregelen nemen als dat nodig is.

En nu?

De Klimaatwet is inmiddels verder uitgewerkt en aangescherpt en klaar voor behandeling door de Tweede Kamer. Deze week wordt de wet voor behandeling aangemeld.

Wat je zelf kunt doen voor een klimaatneutrale toekomst

Benieuwd wat je zelf kunt doen op weg naar een duurzame toekomst?

Hieronder volgt een aantal tips voor een klimaat-neutrale woning.

 • Zorg voor goede isolatie van muren, dak en vloer
 • Balansventilatie met een warme-terugwin-unit. Dit is een ventilatiesysteem die net zoveel lucht aan- als afvoert. Koude lucht van buiten wordt verwarmd door de afgevoerde lucht.
 • Een warmwaterpomp of zonneboiler voor de warm water voorziening
 • Zonnepanelen om elektriciteit op te wekken

Lees voor meer informatie ons artikel Hoe kan ik zelf energie opwekken? .

Subsidie voor je isolatie

Heb je een huis van vóór 1992 en overweeg je maatregelen te nemen voor een betere isolatie? Vaak kom je dan in aanmerking voor subsidie. Ook als VvE (Vereniging van Eigenaren) of als woningcoöperatie zijn er verschillende mogelijkheden. Meer over de hoogte van de subsidie en de voorwaarden lees je op de site van RVO.nl.


Geplaatst door:

Saskia Driessen

Eén Reactie op: Klimaatwet Klaver en Samsom krijgt steun

 • Hans Vogelaar Geplaatst op: 21 februari 2017 - 14:22
  Reageer

  Het zal onmogelijk blijken de doelstellingen te halen. Daar hoef je geen geleerde voor te zijn, om dat in te zien. Gezien de toename van de wereldbevolking (het echte probleem) en de drang naar meer welvaart. Het in de ban doen van kernenergie brengt ons ook nog verder af van het doel om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Er zullen nieuwe, haalbare doelstellingen moeten worden geformuleerd, gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde cijfers.

 • Je reageert op de
  reactie hierboven:

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd


 • Schrijf een reactie:

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd