0251 - 76 00 59
Tot 21:00 bereikbaar

Einde Gronings gas in zicht?

Sinds de beving in Zeerijp begin januari is de discussie over de gaswinning in Groningen opnieuw opgelaaid. De beving had een kracht van 3,4 op de schaal van Richter en zorgde voor flinke schade. Op de dag van de beving kwamen maar liefst 600 schademeldingen binnen bij het Centrum Veilig Wonen, het aanspreekpunt bij aardbevingsschade. Is het einde van het Gronings gas nu in zicht?

Maatregelen

Debatten in de Kamer volgden. Wiebes beloofde de bewoners van Groningen maatregelen – en die lijken er te komen. Vorige week besloot Wiebes zo’n tweehonderd bedrijven, de zogeheten ‘grootverbruikers’ een brief te sturen met daarin een uitnodiging tot gesprek.

De boodschap aan de bedrijven zal duidelijk zijn: in 2022 moeten ze gasvrij opereren.

Huishoudens

Over het terugschroeven van het gasverbruik in huishoudens wordt nog niet veel gesproken. Natuurlijk, we moeten uiteindelijk van het gas af, maar hoe dat precies gaat verlopen, is vooralsnog afwachten.

Het zal in ieder geval een behoorlijke operatie worden. In Nederland zijn zo’n zeven miljoen huishoudens afhankelijk van Gronings gas.

Ander gas

De Groningse gasputten kunnen niet één-twee-drie worden dichtgedraaid. Dan zouden al die huishoudens en bedrijven zonder gas komen te zitten. Het gas uit het buitenland halen is ook geen oplossing. Gronings gas is laagcalorisch: er zit relatief veel stikstof in. Gas uit het buitenland is hoogcalorisch. Daar branden onze gasfornuizen niet goed op.

Van het gas af

Stoppen met aardgasverbruik is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Benieuwd wat je zelf kunt doen? In dit artikel vind je tips om zelf van het gas af te komen.

 

 


Geplaatst door:

Saskia Driessen

Geen Reacties op: Einde Gronings gas in zicht?

  • Je reageert op de
    reactie hierboven:

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd


  • Schrijf een reactie:

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd