Waar ben je naar op zoek?

Zonneplan

Over Zonneplan

Zonneplan Energie is een energieleverancier ontstaan uit Nederlands grootste zonnepanelenleverancier. Zonneplan vindt dat energie eerlijk, echt groen en een positieve ervaring moet zijn voor iedereen.

Deze waarden zie je terug in hun energiecontract.

Stroom en gas voor inkoopprijs

Zonneplan levert stroom en gas voor inkoopprijs, de prijs die ook energieleveranciers betalen. Gedurende de dag varieert de prijs van elektriciteit, vergelijkbaar met een piek- en daltarief, maar dan op uurbasis. De afgelopen jaren lag het dynamische tarief zo’n 85 procent van de tijd ónder de gemiddelde vaste prijs van traditionele energiemaatschappijen.

Live inzicht in jouw energierekening

Bij Zonneplan kan de prijs die je betaalt voor stroom en gas iedere dag, of zelfs ieder uur, verschillen. Het mooie is: wanneer er veel stroom wordt opgewekt uit zon of wind, is het uurtarief het laagst.

Via de speciale app en gratis energiemeter krijg je bij Zonneplan inzicht in je real-time energieverbruik en de real-time energieprijs. Hier kun je jouw elektriciteitsverbruik dus ook op afstemmen, door bijvoorbeeld je elektrische auto alleen op te laden in de uren dat de stroom het goedkoopste is.

Plus- en minpunten

 • Gratis energiemeter
 • Live inzicht in verbruik en kosten
 • Goede klantenservice
 • Dagelijks opzegbaar
 • Slimme meter is verplicht

Kan het goedkoper?

129 ervaringen

Plaats review

Schrijf een beoordeling

Wat vindt u van Zonneplan?

Prijs
Klantenservice
Algemeen
 • RRuud Hasper – 09 augustus 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Variabel contract.
  Informatie over piek- en daltarieven.
  Duidelijk.
  In combinatie met slimme meters en een WiFi-dongel prima inzicht in het verbruik.

  Reageren
 • KKoppen – 09 augustus 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Hele fijne makelijke overstap van energieleverancier.
  Prima App en goede snelle klantenservice.
  Opzeggen kan ook makkelijk, enige minpunt:
  Na beëindiging contract werkt de App maar beperkt. Geen geschiedenis van het dagelijkse en/of uurverbruik stroom /gas meer mogelijk.
  Was fijn geweest als daar van te voren op gewezen was zodat je deze gegevens zelf tijdig had kunnen bewaren.

  Reageren
 • YYoran – 19 juli 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  De app is heel duidelijk en de tarieven zijn een stuk lager dan bij een variabel contract. Aanmelden ging eenvoudig en het live kunnen bijhouden van je verbruik is handig. Zeker een aanrader dus.

  Reageren
 • HH.A. Gayral – 10 juli 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Een energieleverancier met correcte afspraken en wanneer de zon en wind gunstig zijn ook nog eens electriciteit “GRATIS” geleverd krijgen!!!
  Dat is toch een TOP energieleverancier, beter bestaat niet!

  Reageren
 • Kkaasanova – 05 juli 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Eerlijk en zeker niet duur. heeft ook een goede klantenservice waar je over het algemeen geen lange wachttijd hebt.

  Reageren
 • Kkandeash – 03 juli 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Een heel goed energiebedrijf met een zeer goede klantenservice.

  Reageren
 • PPat – 02 juli 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Zeer prettige ervaring gehad bij het aanvragen van een nieuw energiecontract. Tarieven zijn zeer scherp

  Reageren
 • SStarry Eyes – 30 juni 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Good

  Reageren
 • JJ maessen – 28 juni 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

 • TTres Casas – 30 mei 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Goede energieprijzen en een zeer vriendelijke, kundige klantenservice in vergelijk met andere aanbieders. Klantenservice zeer snel bereikbaar !

  Reageren
 • MMarcel – 15 mei 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Vanaf 1 juli:
  Dynamisch voorschot in plaats van achteraf betalen en dat dan brengen als mijn voordeel Ik, de klant, vind het volgens uw bericht niet belangrijk dat ik achteraf mijn werkelijk gebruik betaal en daarom gaat u zich focussen op “het verbeteren van onze service op andere gebieden”.

  Blijkbaar kost dat geld want ik mag het voor zonneplan gaan voorfinancieren. nu betaal ik achteraf en dat wordt dan (voor mijn gemak in juli vooraf een voorschot met een verrekening achteraf van het werkelijke gebruik.

  In de praktijk betaal ik dan dus in juli 2 facturen (volledige afrekening juni en volledig voorschot augustus) dus dubbele kosten voor mij (dat vind ik echt super, bedankt daarvoor) en dan komt in augustus natuurlijk het voorschot van september + afrekening juli en dan zal het wel weer ongeveer kloppen.

  Maar in juli betalen wij dus allemaal dubbel zodat wij, die klanten die jullie groot hebben gemaakt, als dank jullie inkoop kunnen gaan voorfinancieren.

  Mooi degelijk stukje risicomanagement van jullie kant maar jullie klanten draaien daar dus voor op en dat wordt dan in een marketing sausje verpakt als een voordeel voor de klant, laat me niet lachen.

  Reageren
  • WWilmar – 16 mei 2023

   @Marcel
   Inderdaad gewoon een financieringsvoordeel voor Zonneplan en niets voor mij, want in wezen veranderd er niets voor ons behalve dat je een maand eerder je op en neergaande verbruik gaat betalen. Zeg voor het gemak €100 per maand per 10.000 klanten is een bedrag van 1 mln voorgefinancierd door de klanten. Ik had juist voor het systeem van achteraf betalen gekozen en kende de consequenties. Ik zou het alleen als een soort van voordeel hebben gezien als je het hele jaar een gelijk voorschot zou betalen.
   En daarbij gaatjes handling fee van stroom met bijna factor 7 omhoog. Heb jij wel een een prijsverhoging gehad van 700%?
   Goede binnenkomer voor mij, net klant geworden.

   Reageren
  • WWillem – 16 mei 2023

   @Marcel

   Ik ben nog niet zo lang klant bij Zonneplan en heb o.a. gekozen voor dit contract voor het achteraf betalen en de lage inkoopkosten. Eigenlijk schandalig dat Zonneplan dit zomaar wijzigt in vooraf betalen. Het lijkt erop dat ze, door het succes, het huidige systeem niet meer kunnen financieren. Hier zou ik dan nog mee kunnen leven. Uiteindelijk betaal je toch alleen je verbruik met 1 maand dubbele lasten.
   Wat ik wel waanzin vind is de enorme verhoging van de inkoopkosten. Bij een kWh stroom gaat dit van € 0,003 naar € 0,02. Dit is een verhoging van bijna 700% !!!!!
   Oftewel per 1000 kWh van € 3,= naar liefst € 20,=
   En dan krijg je als dooddoener er nog bij vermeld dat zie nog steeds de goedkoopste zijn.

   Reageren
  • PPim – 14 juni 2023

   @Marcel
   Volgens mij betaal je niet alleen in juli een dubbele factuur (afrekening juni+ voorschot augustus), maar in augustus nogmaals! (afrekening juli + voorschot september). Pas in september ga je weer “normaal”betalen (afrekening/verrekening met het voorschot augustus + voorschot oktober)
   Ik heb dit ook voorgelegd aan Zonneplan, maar kreeg tot op heden geen reactie…..
   Bestaande klanten betalen dus het gelag!!

   Reageren
   • EElske – 07 september 2023

    @Pim @zonneplan
    Inderdaad, ben heel benieuwd naar de reactie van zonneplan. Waar is die evt. te vinden?

    Reageren
  • RRuud – 07 september 2023

   @Marcel
   nou Marcel, ik denk er het zelfde over. Zat er ook mee. Zonneplan, Betrouwbaar bedrijf maar van de voorschotfacturen snap ik niets. Om alles na te rekenen met BTW erbij achteraf is een heel gedoe. Ben er ook niet blij mee. Ben benieuwd waar je naar toe gaat. Augustus kreeg ik 24 euro terug nu in September 120 betalen. En inderdaad dit gebeurt elke maand. groeten

   Reageren
 • AAad – 25 april 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Heel klantvriendelijk. Geven duidelijk uitleg en helpdesk goed bereikbaar i.p.v. zo’n waardeloze chatbot. Ben in januari overgestapt op een dynamisch contract van Zonneplan en ben stukken goedkoper uit dan bij mijn vorige leverancier (Vattenfall ). Zeer tevreden.

  Reageren
  • PPeter – 17 juni 2023

   @Aad

   Bij mij het tegenovergestelde. Als je een vraag stelt kunnen ze geen goed antwoord geven en verwijzen ze je naar de website . Dit zegt voor mij genoeg.

   Reageren
 • JJohn – 20 april 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  December 2022 zonnepanelen direct met app duidelijk en overzichtelijk, in februari over van vast naar dynamisch, een mooie uitdaging, en tot onze verbazing goedkoper dan ons oude vast contract? aanrader!!

  Reageren
 • GGoel – 06 april 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Zonneplan is van de dynamische leveranciers verreweg de goedkoopste; er is in NL aantoonbaar geen goedkopere leverancier van zowel gas als elektra. Maar ook hun positieve klantenservice is een verademing.
  Super App ook trouwens!
  (en ja, dit is de meest positieve review die ik ooit heb geschreven maar met net zoveel gemak boor ik een slechte leverancier de grond in als verdiend!)

  Reageren
  • Ddick van den berg – 13 april 2023

   ik neem mijn energie af bij MijnDomeinEnrgie. Ik heb in mijn leven nog nooit zo een goedkope leverancier gehad. Zit in een vast contract met hele goede voorwaarden en de communicatie van het bedrijf is uitmuntend. De app geeft goed en vooral correct inzicht in verbruik en kosten. Bij de jaarrekening tot op de cent nauwkeurig op basis van app gegevens die dagelijks worden ververst.
   Ik raad MijnDomein Energie van harte aan.

   Reageren
  • PPierre – 22 augustus 2023

   @Goel
   Dat ze de goedkoopste zijn van de dynamische leveranciers ben ik niet met je eens. Verder vind ik het maandelijks andere voorschot een slecht idee.
   Er zijn ook dynamische leveranciers waar je elke maand hetzelfde voorschot betaalt, en dat vind ik stukken beter.

   Reageren
 • GGeert – 28 maart 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Ik kan de positieve beoordelingen onderschrijven. Een fijne app met een eigen verbruiksmeter van Zonneplan geeft duidelijk inzicht in de werkelijke prijzen per uur (stroom) en dag (gas) en je eigen verbruik in hoeveelheid, tijd en kosten. Bovendien worden regelmatig de verwachte jaar en maandkosten berekend en geactualiseerd. En Zonneplan rekent een lage opslag voor aankoopkosten van stroom en gas. Afgelopen maand was de gemiddelde stroomprijs € 0,29 en € 1,20 voor gas. Complimenten voor dit bedrijf.

  Reageren
 • TTheo de Jong – 14 maart 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Ik ben 30 december 2022 van een variabel contract overgegaan naar het dynamische contract van Zonneplan.
  Met gas ging ik van €3,40 per m3 naar een gemiddelde prijs van €1.31 per m3.
  Met stroom van €0,76/0,96 per kwh naar een gemiddelde van €0,30 per kwh.
  De gemiddelde teruglever vergoeding per kwh is op dit moment €0,29 per m3.
  Dagelijks krijg je rond 13.30 uur via de app de uurprijzen voor de volgende dag en kan je de energieslurpers waar mogelijk mooi op de goedkope uren aan het werk zetten.
  Je betaalt niet elke maand een vast (gemiddeld) voorschot, maar je betaald per maand wat je echt gebruikt hebt.
  Zo hou je meer feeling met het gebruik van energie en wordt je met de neus op de feiten gedrukt wat je gedrag betreft.
  Onze grootste sport is om de opgewekte zonnestroom zoveel mogelijk direct te gebruiken en daar is de app een prachtig hulpmiddel bij.
  Wij zijn dik tevreden met Zonneplan als energieleverancier!

  Reageren
  • RRichard – 21 maart 2023

   Ben het helemaal met je eens! Tientallen jaren bij Essent en Engie klant geweest. Scheelde alleen in januari ruim 500,- kosten in het voordeel van Zonneplan. Gas nu zelfs 1,12 per m3 en vorige week stroom zelfs een middag op 0,15 ct per kWh. En alles transparant inclusief heffingen! (Dat doet de ANWB niet!)

   Reageren
  • RRobert – 09 april 2023

   @Theo de Jong

   Dag Theo. Hopelijk mag je wat vragen als vrij nieuwe gebruiker van Zonneplan. Per 1 mei ga ik naar een nieuw huis en overweeg ik een dynamisch contract van Zonneplan. Vast contract voor 6 of 12 maanden of een variabel contract loont niet helemaal nog en straks gaan we ook weer naar de koude maanden. Ik ga er alleen wonen en om de week 2 kleine kids. 4 mei komen er ook 10 zonnepanelen. Ik ben benieuwd wat ik ongeveer maandelijks (gemiddeld) kwijt ben en wat de regel is qua teruglevering. En overdag wassen en drogen op goede moment kan natuurlijk. Stel je voor dat tussen 12.00 en 14.00 goedkoopste is, dan moet je ervoor zorgen dat je 12.00 de machines laat starten. Kortom; ik ben benieuwd naar uw bevindingen tot nu toe. Alvast bedankt en fijne paasdagen. Gr Robert

   Reageren
 • RR.L. – 11 maart 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Vraag:

  Ik zit in dubio of ik een dynamisch/vast/variabel contract ga afsluiten. Ik verbruik jaarlijks 2600 kWh en lever 3000 kWh terug. Ik heb 6 panelen op de oostkant en 12 panelen op de westkant van mijn dak liggen. Ik heb geen elektrische auto, maar wel een warmtepomp. Zal een dynamisch contract dan voordeliger zijn t.o.v. een vast/variabel contract? Ik kom er zelf niet uit. Ik heb wel goede verhalen gehoord over zonneplan. Alvast hartelijk dank voor de reacties.

  Reageren
  • TTheo – 15 maart 2023

   @R.L.

   Als jouw warmtepomp warmte kan bufferen in een boiler dan zou ik zeker voor een dynamisch contract kiezen!
   Laat de warmtepomp lekker draaien tijdens de goedkope uren of de uren waneer je genoeg zonne energie opwekt, het zelfde geldt voor de andere grote stroomverbruikers als (vaat)wasmachine, boilers, stofzuiger etc.
   Zie mijn bovenstaande review, mijn gemiddelde energie prijzen liggen ruim onder het plafond, ben echt blij met mijn dynamisch energie contract van Zonneplan!

   Reageren
   • WWiersma – 20 maart 2023

    @Theo

    Goed plan alleen kan ik de warmtepomp niet zelf laten draaien wanneer ik wil dat beslist de pomp zelf.
    Nu hebben we wel het geluk dat de pomp de eigenschap heeft om ‘s-nachts te draaien maar soms ook nog in de ochtend.
    Wij gaan de 27e over naar Zonneplan en de app werkt inmiddels al en ziet er goed uit.
    Verder heb ik ook een p1 meter geplaatst en een krachtstroom meter van HomeWizart tussen de pomp gezet om alles goed te kunnen monitoren.
    Ik raad iedereen in mijn familie en kennissen aan om over te stappen naar Zonneplan ze leveren stroom tegen inkoopprijs met een winstmarge van €0.003 p/KWh. Wij hebben geen gas maar dat is ook stukken goedkoper dan elders.

    Reageren
  • Ccarlos – 31 maart 2023

   @R.L.

   wat voegt de informatie waar je je zonnepanelen hebt liggen toe?

   Reageren
   • SShirley – 15 april 2023

    @carlos Wat voegt jouw opmerking toe? Reageren om te reageren is op FB. Maar waarom de Meneer dit meld is waarschijnlijk om aan te geven dat hij alleen op bepaalde uren extra voordeel heeft. Aangezien in het westen de zon op komt en in het oosten de zon ondergaat heeft hij niet het rendement al zouden ze allemaal op het Zuiden liggen.

    Reageren
    • VVictor – 19 april 2023

     @Shirley

     Lieve schat :
     In het oosten komt de zon op, en in het westen gaat ie onder !
     OOSTEN = OP
     WESTEN = WEG
     zo is het makkelijk te onthouden

     Reageren
  • FFrans – 19 april 2023

   @R.L.
   Ik zou eens kijken bij Tibber, omdat je geen gas gebruikt.
   De winter maanden ben je duurder uit.

   Reageren
 • HHarry – 14 februari 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Super tevreden! Love de App .,

  Reageren
 • GGerrit – 06 februari 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Ik neem inmiddels een maand gas en elektra af bij Zonneplan. Kan elk moment van de dag mijn dag- en totaal verbruik inzien. Wordt nog steeds blij van de prijzen die Zonneplan hanteert. Ook is mijn gemiddelde maandtarief fors gereduceerd. Voor mijn tot nu toe geen verkeerde keuze om over te stappen van Vattenfall naar Zonneplan.

  Reageren
  • AAnke van den Elsen – 06 maart 2023

   @Gerrit
   Heeft u ook zonnepanelen? Mij is namelijk verteld dat dynamische stroom dan niet gunstig is? Omdat je ook de inkoop prijs krijgt voor terugleveren?Maar ik begin enorm te twijfelen… ik hoor graag van u
   Groetjes Anke

   Reageren
   • JJohan – 17 april 2024

    @Anke van den Elsen
    Tot voor kort was het met zonnepanelen voordeliger om voor vast te kiezen dat is nu anders doordat er extra kosten in rekening gebracht worden als je zonnepanelen bezit ik stap pet 1 mei over naar zonneplan en verwacht ongeveer € 28 per maand te betalen bij vast varieert dat van €36 bij Greenchoice mijn huidige lrverancier tot €48 bij budget energie bij vast is het bij iedere leverancier weer anders maar ook voor gas rekenen ze meer het zou makkelijker zijn als ze allemaal op dezelfde manier rekenen

    Reageren
 • TTon van den Bosch – 30 januari 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Prima voorlichting en snelle reactie.
  Eenvoudig te hanteren app. Bepaal de laagste prijs en zet de wasmachine maar aan.
  Verwerkt in de factuur alle factoren, zoals plafond,zonneopbrengst ed.
  Zonder meer een aanrader en pionier in de dagprijs versie (over dec.0,23 /kwh en
  gas 1,20/m3
  Dat met weinig moeite.

  Reageren
 • EEdij – 29 januari 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Zeer tevreden, doen wat ze beloven.

  Reageren
 • NNicole H – 19 januari 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Erg blij met de overstap naar jullie! Goede klantenservice, wat helaas niet meer vanzelfsprekend tegenwoordig. App met all-in prijzen, dat is duidelijk en transparant, fijn!

  Zou graag zien dat automatische incasso eind van de maand zou zijn (zoals de meeste vaste lasten) dit kan helaas niet, dan maar handmatig overboeken. Ook hoop ik op een toevoeging van werkelijke dagelijks verbruikkosten, dat zou het compleet maken! Maar over het geheel, dus echt heel blij met jullie!

  Reageren
 • JJew maessen – 12 januari 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Goed

  Reageren
 • GGerard – 07 januari 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Sinds half november klant bij Zonneplan. Zat zelf in een flexibelcontract waarvan de prijzen elke keer werden verhoogd. Nu dus Zonneplan. Tot nu toe een bedrijf waar ik heel blij mee ben. Klantenservice is goed bereikbaar. Doormiddel van de in bruikleen te gebruiken slimme meter kan je erg goed je verbruik en de kosten per uur in de gaten houden en hierop je verbruik aanpassen. Sinds kort is er ook een ontzettend handig overzicht van het energieplafond dat is ingegaan op 1 januari van dit jaar. Je kan in 1 oogopslag zien hoeveel het plafond per maand is en hoeveel je zelf al hebt verbruikt. Ook staat er de prijs per kWh of m3. Momenteel zitten de kosten van de energie en gas nog onder de prijs van het plafond.

  Reageren
 • SSjong – 04 januari 2023

  Prijs

  Service

  Algemeen

  Door alle abominabele prijsverhogingen bij Oxxio, waar ik al van meet af aan klant was, noodgedwongen overgestapt naar een dynamische leverancier. Was eigenlijk van plan om naar ANWB te gaan, maar die krijgen zoveel aanvragen dat ik pas in februari aan de beurt zou zijn (dit was 13-12-2022). Op basis van reviews en onderzoek bij Zonneplan terecht gekomen.
  Ik moet zeggen dat ik tot op heden geen enkele spijt heb. Aanmelden, contract, Zonneplan Connect voor slimme meter, klantenservice; alles verloopt zeer soepel. Alles transparant en de app geeft je zoveel inzicht in je verbruik en de energieprijzen van de dag/uur, dat besparen weer leuk wordt en niet per se noodzakelijk.
  Meerdere malen al contact gehad met klantenservice en altijd binnen een minuut iemand aan de lijn en uiterst correct en behulpzaam. Oxxio liet me de laatste keer meer dan 45 minuten wachten voor ik iemand te spreken kreeg.
  Kortom: tot nu toe alle lof voor deze relatief nieuwe leverancier. Nu maar hopen dat de prijzen ook navenant blijven

  Reageren