Zoeken?
Doorzoek de website:

Uw antwoord niet gevonden? Neem dan contact op met een van onze experts.

Energie vergelijken?

of ga direct door naar de vergelijker

Onafhankelijk energie vergelijken

Vind de goedkoopste energiedeal

Vergelijk alle energieleveranciers

Top 3: energiedeal (2019)

209 reviews
7,6
Cashback
Prijs per jaar
1479,04
54 reviews
7,7
Cashback
€ 200
Prijs per jaar
1313,88
127 reviews
8,2
Cashback
€ 75
Prijs per jaar
1389,00

Ben je het beu om teveel te betalen voor je energie? De oplossing is simpeler dan je denkt. Vergelijk namelijk op Energievergelijk de energiecontracten en bespaar honderden euro's op je rekening.

Roy van Wensen

Energie vergelijken? De 3 belangrijkste tips

Vergelijk tip #1

Door je energie contract te vergelijken met al het aanbod in Nederland kun je veel geld besparen. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan dit zelfs oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. En je bent echt niet de enige, want jaarlijks stappen meer dan een miljoen huishoudens over op een andere energieleverancier.

Energie vergelijken is overigens simpel, overzichtelijk en binnen enkele minuten geregeld op Energievergelijk.

Vergelijk tip #2

Maak een vergelijking op basis van je huidige of verwachte energieverbruik. Bij veel energievergelijkers kun je een gezinssituatie selecteren, waarna er een geschat energieverbruik uit komt rollen. Echter, als je zelf een idee hebt hoeveel je aan stroom en/of gas gaat verbruiken het komende jaar, kun je het best die waardes invullen. 

Zo voorkom je dat je achteraf veel meer moet bijbetalen of dat je maandelijks te veel hebt betaald. 

Vergelijk tip #3

Let op tijdelijke acties bij het overstappen naar een andere energieleverancier. Veel partijen bieden namelijk eenmalig een welkomstkorting of cashback aan, wanneer je voor hen kiest. De bedragen kunnen tot boven de 300 euro komen voor een 1-jarig energiecontract. Het loont dus zeker de moeite om hiervoor een overstap te overwegen.

De getoonde energieprijzen zijn vaak al wel inclusief deze welkomstkorting of cashback. Dus reken jezelf niet te rijk, wanneer je aan het vergelijken bent.

Energie vergelijken

Bent u op zoek naar een ander energiebedrijf en wilt u overstappen van energieleverancier? Dan zijn er bepaalde zaken waar u rekening mee dient te houden. Alleen zo kunt u een goede vergelijking maken. Hieronder komen deze zaken uitgebreid aan bod.

Uw jaarverbruik

Bij het energie is het handig om te bepalen wat u op jaarbasis verbruikt aan stroom en gas. Hoewel u uiteindelijk betaalt per eenheid, zijn bepaalde contracten voordeliger als u bijvoorbeeld veel of weinig stroom en gas verbruikt. U kunt uw verbruik op verschillende manier bepalen:

 • Bel uw energieleverancier en vraag naar uw verbruik
 • Kijk naar uw stroom- en gasverbruik in het voorgaande jaar of de jaren daarvoor. U kunt daarvoor kijken op de jaarafrekening die u heeft ontvangen van uw energieleverancier. Dit geeft een goede schatting van uw energieverbruik in de toekomst, mits uw woning en gezinssituatie hetzelfde blijven.
 • Als het een nieuwe woning betreft, kunt u vragen wat de vorige bewoners aan stroom- en gas hebben verbruikt. Ook het energielabel van de woning kan een idee geven van de energiezuinigheid.

Als u echt geen idee heeft wat u gaat gebruiken, kunt u altijd gebruik maken van de onderstaande tabel met gemiddelde verbruikswaarden:

Woningtype Gasverbruik (m3)
Appartement 900 – 1.100
Rijtjeswoning 1.500 – 1.700
Hoekwoning 1.900 – 2.100
Twee-onder-een-kap-woning 1.950 – 2.250
Vrijstaand huis 2.300 – 2.500

De onderstaande tabel geeft een beter beeld bij het gemiddelde stroom- en gasverbruik voor verschillende gezinssamenstellingen.

Type huishouden Elektriciteitsverbruik (kWh) Gasverbruik (m3)
1-persoons huishouden 1.800 700
2-persoons huishouden 3.000 1.050
Gezin met één kind 4.000 1.450
Gezin met twee kinderen 4.500 1.700
Gezin met drie kinderen 5.300 1.850

Het soort energiecontract

Er zijn verschillende soorten energiecontracten die u kunt afsluiten:

Een contract voor onbepaalde tijd Een contract voor bepaalde tijd
 • U spreekt niet af hoe lang het contract in stand blijft.
 • Het tarief voor stroom en gas is variabel. Dat betekent dat de energieprijs tussentijds verhoogd of verlaagd kan worden.
 • U spreekt af hoe lang u bij het contract duurt, bijvoorbeeld 1, 2, 3 of 5  jaar.
 • Het tarief voor stroom en gas staat vast gedurende de looptijd van uw contract.

Bij een vast contract blijft de prijs voor stroom en gas voor de periode van het contract gelijk. U profiteert echter niet mee als de prijzen voor stroom en/of gas omlaag gaan. Aan de andere kant, kan de prijs bij een variabel contract ook omhoog gaan en bent u duurder uit. De meeste energiebedrijven voeren 2 keer per jaar een wijziging door van de tarieven. Dat gebeurt vaak rond 1 januari en 1 juli. Dit zijn doorgaans goede momenten om een bepaald tarief vast te leggen.

De prijs voor stroom en gas

De prijs voor stroom en gas is opgebouwd uit een tarief per eenheid (per kilowattuur en kubieke meter) en vaste kosten. Bij sommige energieleveranciers zijn de vaste kosten hoger dan de variabele kosten. Dat houdt in dat deze leveranciers voordeliger worden naarmate het verbruik toeneemt. Huishoudens die relatief weinig verbruiken zijn meer gebaat bij lagere vaste kosten en hogere kosten per eenheid. Houdt hier rekening mee bij de vergelijking.

Kortingen

Lees goed welke kortingen en bonussen er van toepassing zijn op de aanbieding en welke voorwaarden daarbij horen. Welkomstkortingen gelden bijvoorbeeld meestal alleen voor nieuwe klanten.

Soort stroom

Als u een voorkeur heeft voor groene stroom, let hier dan op bij het afsluiten van een energiecontract. Bij de voorwaarden staat vaak aangegeven of het gaat om groene stroom of niet. Wil je precies weten hoe de stroom wordt opgewekt en waar deze vandaan komt? Dan kun je contact opnemen met de energieleverancier of kijken op de website van consuWijzer.

De energieleverancier

Nederland kent een groot aantal energieleveranciers. Sommige energieleveranciers zijn onderdeel van een groter concern terwijl anderen zelfstandig opereren. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende energiebedrijven in Nederland*.

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Energieleverancier kiezen

*Energieleverancier Greenchoice is voor 70 procent in handen van Energie Concurrent B.V. en voor 30 procent van Eneco Holding N.V. 

De meeste energiebedrijven hebben hun eigen beleid en principes, bijvoorbeeld:

 • Atoomstroom: enkel stroom opgewekt door kerncentrales
 • Green Choice: alleen groene stroom
 • Windunie: alleen windenergie uit Nederland

Zo heeft iedere leverancier zijn eigen kenmerken. Op de meeste energievergelijkingssites kun je alle bovenstaande leveranciers met elkaar vergelijken.

Algemene voorwaarden

Energieleveranciers hanteren vaak bepaalde voorwaarde die bij het contract horen. Het is belangrijk om hier goed op te letten:

 • Krijgt u een boete als u de energierekening niet tijdig betaalt?
 • Op welke manieren kunt u betalen (automatische incasso, acceptgiro, etc.) en zijn daar kosten aan verbonden?
 • Is er een opzegvergoeding als u wilt overstappen?
 • Wat gebeurt er als het contract ten einde is? Wordt deze automatisch (maandelijks) verlengd?

Zo kunt u overstappen

Als u van plan bent over te stappen kunt u dat doen via de website van een energieleverancier of via een vergelijkingssite. Het voordeel van een vergelijkingssite is dat er vaak een welkomstbonus of welkomstkorting wordt geboden voor nieuwe klanten. Dit is financieel gezien vaak voordeliger dan direct over te stappen via de energieleverancier.

Als u overstapt naar een nieuw energiebedrijf, hoeft u niet op te zeggen bij uw huidige leverancier. Dit regelt uw nieuwe leverancier namelijk.

14 dagen

Nadat u bent overstapt, heeft u wettelijk 14 dagen bedenktijd. Dat betekent dat u uw overstap kosteloos kunt annuleren en terug kunt gaan naar uw ‘oude’ leverancier.

Opzegtermijn

Bij de meeste energiecontracten geldt een opzegtermijn van 30 dagen. De nieuwe energieleverancier waar u naartoe bent overgestapt zal deze opzegtermijn in acht nemen en ervoor zorgen dat het oude contract naadloos overloopt in het nieuwe contract. Als u dat wenst kunt u ook aangeven na de opzegtermijn van 30 dagen over te stappen. Geef dit door aan de nieuwe energieleverancier.